Speakers wegwerken (Amazon)

Het originele audiosysteem in een Amazon is niet om naar huis te schrijven. Het enkele speakertje achter het handschoenenplankje is vaak in de loop der jaren verdwenen of werkt niet meer. Om toch nog met 120km/h de radio te kunnen horen worden er vaak speakers in de deuren gemonteerd. Helaas gaat dit wel ten koste van de originaliteit, immers moeten er gaten in de deurpanelen gemaakt worden. Via de onderstaande tip kun je toch een leuke audio set-up maken, zonder dat je er wat van ziet.

Benodigdheden:
– Bevestigingsmateriaal (schroeven, ringen, bouten & moeren) a 5 euro
– 4mm nietjes a 5 euro
– Hardboard a 2 euro
– Speakerdraad (vaak geleverd icm de speakers)
– Speakers; ongeveer vanaf 30 euro

Om dit idee eens uit te proberen heb ik de onderstaande speakers a 30 euro gekocht.
speaker6
Toevallig kon je bij deze speakers de precieze omtrek uitknippen, dit maakte het bepalen waar de speaker moest komen wat gemakkelijker.
Houdt er rekening mee dat het zijpaneel  deels rust op het chassis, dus zorg ervoor dat de speakers niet ter hoogte van het lichte gedeelte aan de zijkant (zie onderstaande foto) gemonteerd worden.
Het gat voor de speaker kon je gemakkelijk met een stanley mes uitsnijden. Zorg er wel voor dat je eerst de bekleding voor de helft losgehaald hebt. Het zou zonde zijn als je door je bekleding heen schiet.
speaker4
De speaker kan niet direct op het zijpaneel gemonteerd worden. Bij zware bass zou anders de cone tegen de bekleding aan komen, wat weer leidt tot vermindering van de geluidskwaliteit.
Om te zorgen dat de speaker dieper gemonteerd zit heb ik een stuk hardboard gebruikt. Te koop bij elke bouwmaterialenzaak. speaker3
speaker5
Na montage van de speaker kan je de bekleding er weer op nieten. Gebruik hiervoor de 4mm nietjes, grotere nietjes zijn te lang.

Eindresultaat:
speaker2speaker